Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

Polacy rzucili się na cukier. Oto kto na panice zarobi

281
Podziel się:

Zakupowe szaleństwo sprawiło, że w ostatnim czasie cukier momentalnie zaczął znikać z półek sklepowych, a część sieci wprowadziła reglamentację. Cena tego towaru podskoczyła w górę, a to jeszcze nie koniec. Efektem wzmożonego popytu, a także większych kosztów produkcji, będą kolejne podwyżki, co tylko nakręca spiralę.

Polacy rzucili się na cukier. Oto kto na panice zarobi
Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk i minister aktywów państwowych Jacek Sasin odpowiadają za projekt utworzenia Krajowej Grupy Spożywczej (GETTY, NurPhoto)

Krajowa Spółka Cukrowa, która zaopatruje aż 40 proc. odbiorców, wiosną została wcielona do Krajowej Grupy Spożywczej.

- Nowa, tworząca się dopiero, wraz z siedzibami i etatami, Krajowa Grupa Spożywcza bardzo dziś potrzebuje pieniędzy. To Krajowa Grupa Spożywcza jest więc największym beneficjentem rynkowej paniki i wyższej ceny cukru — czytamy w najnowszym artykule "Polityki"

Tygodnik zwraca także uwagę, że minister rolnictwa Henryk Kowalczyk przedsiębiorców zaprasza po zakupy do właśnie Krajowej Grupy Spożywczej, która wchłonęła spółkę cukrową. Wicepremier Jacek Sasin dodaje, że państwowa spółka jest gotowa dostarczyć cukier nawet tym odbiorcom, którzy nie mają z nią zawartych umów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gdzie największe wzrosty cen? "Drożeje właściwie wszystko"

Tygodnik "Polityka" przedstawia swoją kalkulację: "Za 1 kg cukru białego producent życzy sobie 6,99 zł, biały drobny oferuje po 5,39 zł. Mały sklepikarz, żeby zarobić, musi dołożyć do tego swoją marżę. Państwowy koncern nie sprzeda jednak więcej niż 10 opakowań, a do ceny cukru doliczyć trzeba 16,97 zł za dostarczenie go do odbiorcy przy pomocy państwowej Poczty Polskiej. Niech i ona zarobi. W rezultacie cukier okazuje się wyjątkowo drogi, grubo więcej niż 7 zł za kilogram".

Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, z produkcją przekraczającą 2 mln ton rocznie, a konsumpcja wynosi około 1,6 mln ton.

Według wyliczeń Związku Producentów Cukru w Polsce mamy nadwyżkę 500-600 tys. ton cukru białego.

W 2021 r. z Polski wyeksportowano cukier o wartości 357 mln euro, o 23 proc. wyższej niż przed rokiem. W okresie od stycznia do maja 2022 roku odnotowano wzrostu wartości eksportu cukru i wyrobów cukierniczych o 17 proc. do 1,2 mld euro.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(281)
Kurdupel
2 lata temu
To nie problem braku cukru tylko jego ceny. W kapitalizmie wszystko jest dostepne na rynku, nawet Jaweliny, tylko za horendalne, spekulacyjne ceny w przypadku brakow. Nie kazdego bedzie stac na kupno
sam
2 lata temu
zawsze najlepiej zarabia sie na glupocie ludzkiej
gdanszczanka
2 lata temu
Kto sie rzucil ten sie rzucil. U mnie nie uzywa sie cukru,soli ani bialej maki.
Szanel9
2 lata temu
To nie ludzie nagle wykupili cukier tylko ktoś specjalnie wstrzymał dostawy do hurtowni i stąd te ceny .
Cukiernik od ...
2 lata temu
A jeszcze nie tak dawno tuby rządowe grzmiły , że wzrost cen to dzięki wojnie na Ukrainie , a to nie prawda .Wzrost cen cukru _ czytam w artykule ,_ wiąże się ze wzrost stanowisk w rządowej , nowej , spółce .To po co był ten cyrk z Ukrainą.
...
Następna strona