Wpływ kapusty kiszonej i innych kiszonek na przebieg zakażenia koronawirusem, badali francuscy badacze z Uniwersytetu Montpellier.
Francuzi sprawdzali, które z warzyw ma najbardziej skuteczny wpływ na zwalczanie skutków zakażenia.
Badanie wykazało, że tym warzywem jest właśnie kapusta. Co ciekawe, nie chodziło jedynie o jej kiszoną postać. Według badaczy z Montpellier, dotyczyło to także kapusty surowej.
Czy kapusta chroni przed COVID-19?
Według francuskich badaczy, zdrowotność kapusty w kontekście COVID-19, ma związek z budowaniem odporności danej osoby.
Zobacz także:
System immunologiczny wspierają zawarte w kapuście antytoksyczne związki. Składniki te, według lekarzy, przyczyniają się do wzmacniania odporności ludzkiego organizmu, a w ten sposób wzmacniają go przed ewentualnymi skutkami zakażenia Sars-COV-19 i ciężkim przebyciem choroby COVID-19.
Badania jasno wykazują także, że kapusta ma w sobie rozgrzewające człowieka związki siarki, jednak lekarze kwestionują tę akurat właściwość kapusty w odniesieniu do działania przeciwcovidowego.
Rewelacje francuskich uczonych spotkały się niestety z dość sceptycznym przyjęciem ze strony polskich medyków.
Co o wpływie kapusty na koronawirusa twierdzi polski lekarz?
Swoje zdanie w tym temacie przedstawił m.in. dr Tomasz Dzieciątkowski, mikrobiolog i wirusolog z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Według słów doktora Dzieciątkowskiego, kapusta rzeczywiście zawiera sporo witaminy C, wspomnianych antytoksycznych związków, a także siarki, ale te właściwości same w sobie nie wpływają na przebieg zakażenia koronawirusem i chorobę nim wywołaną.
Polski lekarz słusznie zauważył, że podobne działanie można śmiało przypisać innym produktom zawierającym te same witaminy i składniki, takim jak np.:
- Zsiadłe mleko
- Kefir
- Jogurt
Specjaliści z Brytyjskiego Związku Dietetetycznego także są zdania, że żaden konkretny rodzaj żywności nie zapobiegnie zarażeniu koronawirusem ani nie wzmocni układu odpornościowego ponad miarę.
Jednak należy z całą mocą podkreślić, że zbilansowana i zdrowa dieta bogata w minerały i witaminy, pomaga w budowie silnego układu odpornościowego, co z kolei może przełożyć się na łagodniejsze przebycie choroby.
Czytaj także: