Cydr. Koniec fenomenu
- Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
- Data: 02-10-2020, 07:41
- Aktualizacja: 02-10-2020, 07:43
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Boom na cydr zaczął się w Polsce około siedem lat temu, gdy w połowie 2013 roku z przytupem weszła na rynek z Cydrem Lubelskim Grupa Ambra i mocno rozsławiła tę kategorię. Sprzedaż cydru gwałtownie rosła i coraz więcej producentów win i piwa zaczęło dostrzegać w niej szanse na rozwój. Jednak dynamiczne wzrosty ustały, a w 2017 roku cydr zanotował 11-proc. spadek. Od tamtej pory rynek systematycznie dołuje.
Cydr został boleśnie dotknięty przez potężną konkurencję ze strony piwa, które odebrało mu konsumentów na rzecz piw lepszej jakości, ale też cydropodobnych w smaku napojów piwnych. Ponadto ograniczenia prawne skutecznie wstrzymują rozwój tej kategorii w naszym kraju. Do czynników hamujących czy wręcz dołujących kategorię cydru doliczyć trzeba jego stosunkowo wysoką cenę, zakaz reklamy, która w przypadku piwa jest możliwa, a także wyższą akcyzę. Ponadto branża HoReCa dla cydru nie była zbyt łaskawa, a w czasach pandemii to i piwo kiepsko sobie radzi.
komentarze (15)
Jak się nie robi dobrą fermentacje, to cydr smakuje tragicznie. Trzeba było jechać na szkolenia do Normandię do Francji nauczyć się, brać czas i metody, zrobić prawdziwy cydr i się cieszyć fenomenem. A tu co ? Polacy klienci kupowali to co Polskie a, że to co Polskie było zrobione szybkimi chemicznymi fermentacjami, lub nie chemicznymi ale nie dokończonymi, to smak był taki jak był: Niedobry... Także sorry, sami sobie wbiliście szpilkę w kolano !
OdpowiedzJaka to jest "fermentacja chemiczna"? Brzmi to absurdalnie...
OdpowiedzPolska język trudna bardzo być.
OdpowiedzWitam Polski cydr to tragedia mieszkając 15 lat w Irlandii bardzo polubiłem tego typu trunki po przylocie do Polski spróbowałem naszych wyrobów i byłem rozczarowany tragedia
OdpowiedzWróciłem z Irlandii po 13 latach, tęsknię za bulmers druids devils bit I orchard thieves. Ciężko po powrocie
OdpowiedzKiepska jakość i wysoka cena cydru zrobiła .swoje
OdpowiedzCydr w Anglii w 2l butelce pet jak pepsi.... Cena 2 funty..... Smak ten sam co w Polsce......moc też.... W Polsce napój lux :) za 0.7l 12 zl Wszyscy muszą zostać milionerami w 2 lata.....A najlepiej zaraz ...
OdpowiedzCydr w butelkach 2-litrowych za 2 funty to najgorszy z cydrów w Anglii. Nie wiem, dlaczego ludzie się nim zachwycają.
OdpowiedzPo pierwsze kiepska jakość. Po drugie, wysoka cena.Nikt nie lubi płacić dużo za kiepski towar. Odkąd sam zacząłem robić cydr, bardzo polubiłem ten napój. Sprawa jest prosta. Chcesz pić dobre piwa i cydry? Musisz zacząć robić je sam.
Odpowiedz