Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Alkohole i używki

Cydr. Koniec fenomenu

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-10-2020, 07:41
  • Aktualizacja: 02-10-2020, 07:43
Cydr. Mimo, że znany w naszym kraju od wieków, to jednak jego fenomen rozbłysł dopiero kilka lat temu. Niestety chwilę potem kategoria doświadczyła bolesnego upadku. Od paru lat rynek cydru mocno się kurczy i nie widać szans na powrót fenomenalnych zwyżek kategorii, w której Polska mogłaby być potęgą z racji tego, że jest największym w Europie i trzecim na świecie producentem jabłek.
Cydr. Koniec fenomenu
casualowy piątek
W 2013 roku szacunki branży winiarskiej mówiły o docelowej wielkości rynku cydru w Polsce rzędu 70-90 mln litrów i więcej, lub wielkości równej ok. 2-5 proc. rynku piwa fot. unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Boom na cydr zaczął się w Polsce około siedem lat temu, gdy w połowie 2013 roku z przytupem weszła na rynek z Cydrem Lubelskim Grupa Ambra i mocno rozsławiła tę kategorię. Sprzedaż cydru gwałtownie rosła i coraz więcej producentów win i piwa zaczęło dostrzegać w niej szanse na rozwój. Jednak dynamiczne wzrosty ustały, a w 2017 roku cydr zanotował 11-proc. spadek. Od tamtej pory rynek systematycznie dołuje.

Cydr został boleśnie dotknięty przez potężną konkurencję ze strony piwa, które odebrało mu konsumentów na rzecz piw lepszej jakości, ale też cydropodobnych w smaku napojów piwnych. Ponadto ograniczenia prawne skutecznie wstrzymują rozwój tej kategorii w naszym kraju. Do czynników hamujących czy wręcz dołujących kategorię cydru doliczyć trzeba jego stosunkowo wysoką cenę, zakaz reklamy, która w przypadku piwa jest możliwa, a także wyższą akcyzę. Ponadto branża HoReCa dla cydru nie była zbyt łaskawa, a w czasach pandemii to i piwo kiepsko sobie radzi.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (15)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Zbyszek 2020-10-02 09:10:19

    Jak się nie robi dobrą fermentacje, to cydr smakuje tragicznie. Trzeba było jechać na szkolenia do Normandię do Francji nauczyć się, brać czas i metody, zrobić prawdziwy cydr i się cieszyć fenomenem. A tu co ? Polacy klienci kupowali to co Polskie a, że to co Polskie było zrobione szybkimi chemicznymi fermentacjami, lub nie chemicznymi ale nie dokończonymi, to smak był taki jak był: Niedobry... Także sorry, sami sobie wbiliście szpilkę w kolano !

    Odpowiedz
    • Karol 2020-10-05 10:18:32

      Jaka to jest "fermentacja chemiczna"? Brzmi to absurdalnie...

      Odpowiedz
    • Paweł 2020-10-05 18:48:32

      Polska język trudna bardzo być.

      Odpowiedz
  • Grzegorz 2020-10-02 15:15:05

    Witam Polski cydr to tragedia mieszkając 15 lat w Irlandii bardzo polubiłem tego typu trunki po przylocie do Polski spróbowałem naszych wyrobów i byłem rozczarowany tragedia

    Odpowiedz
    • Kr 2020-10-06 19:25:30

      Wróciłem z Irlandii po 13 latach, tęsknię za bulmers druids devils bit I orchard thieves. Ciężko po powrocie

      Odpowiedz
  • Zen 2020-10-02 22:52:02

    Kiepska jakość i wysoka cena cydru zrobiła .swoje

    Odpowiedz
  • Pijak 2020-10-03 17:37:04

    Cydr w Anglii w 2l butelce pet jak pepsi.... Cena 2 funty..... Smak ten sam co w Polsce......moc też.... W Polsce napój lux :) za 0.7l 12 zl Wszyscy muszą zostać milionerami w 2 lata.....A najlepiej zaraz ...

    Odpowiedz
    • Rita 2020-12-28 12:55:59

      Cydr w butelkach 2-litrowych za 2 funty to najgorszy z cydrów w Anglii. Nie wiem, dlaczego ludzie się nim zachwycają.

      Odpowiedz
  • Tomek 2020-10-04 15:41:49

    Po pierwsze kiepska jakość. Po drugie, wysoka cena.Nikt nie lubi płacić dużo za kiepski towar. Odkąd sam zacząłem robić cydr, bardzo polubiłem ten napój. Sprawa jest prosta. Chcesz pić dobre piwa i cydry? Musisz zacząć robić je sam.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!