Przepisy na sosy i marynaty z ostrych papryczek.

picasssss1
picasssss1

Siema ( ͡° ͜ʖ ͡°) 


Jako że sezon na babryki idzie ku końcowi, to wrzucam zbiór sprawdzonych przepisów jakie zdobyłem. Zdobytych tutaj, na fb i na yt. Część z nich została przetestowana i generalnie są spoko. Polecam jednak zabawę z przepisami i własne modyfikacje wedle własnych upodobań :)


Sosy i marynaty z FB:

595831775a41594641783878_1601754152xlkcKbaQqNfMp07NQSPa29.jpg


595831775a41594641783878_1601754165XXcg09Vi7yOg6Po8uSIoQl.jpg



595831775a41594641783878_1601754195Z7l3TjO5c6nRMM7sE6fMrI.jpg

595831775a41594641783878_16017541891cqsqhDuvDeYQBAFxdJ0Zz.jpg

595831775a41594641783878_1601754183jWj78S3UPSvueDdcgNcgWT.jpg

595831775a41594641783878_1601754177N1fX5ZAVyE4dCOyAVbwiuS.jpg


 

595831775a41594641783878_1601754331KQ69OJ9cbYHkCumwlBLlrA.jpg


Przepis na winie, czyli co się nawinie. Wymyślony godzinę temu. 3x spore jalapeño, duży ząbek czosnku, sok z jednej limonki, łyżka octu jabłkowego, trochę soli. Połowy już nie ma . Edit. Czy taki sos muszę pasteryzować? Chcę go zrobić trochę więcej.



Sos mango curry.
2 mango pokroiłem w kostkę, 6 habanero bez gniazd nasiennych pokroiłem, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki kremowego octu balsamicznego, 1 łyżeczka przyprawy curry. Wszystko zblendowałem i redukcja na patelni lub w rondelku.juz ostygł , konsystencja wspaniała, smak - najpierw , potem nieco , a na końcu ️


Sos habanero. Wszystko oczywiście tak jak w każdym innym przepisie gotowane, blendowane, przecierane. Habanero zrobiłem "czyste" tzn pół kg habanero około 100 ml octu winnego, 2/3 łyżki miodu, trochę soli ale nie dużo może 2 łyżeczki płaskie, kolendra i nasiona kolendry (dałem mało i teraz dał bym więcej), pół limonki wyciśnięte. Do "czystego" habanero dodałem pulpę mango z puszki tak żeby mi smakowało i tak powstało habanero mango.
Jalapeno 1kg, 200/250 ml octu winnego, pół soku z limonki i starta skórka limonki, sól (do smaku), trochę ziół prowansalskich (ale tak mało że wątpię aby dały jakiś smak), 2 duże cebule, 2 duże ząbki czosnku (tak duże że można powiedzieć pół główki normalnego czosnku), miód około 2/3 łyżki. Smazylem cebulę z czosnkiem na oleju później dodałem do tego sól i miód, wszystko do garnka z jalapeno i blender. "Czyste" jalapeno nie robiło jakiegoś wrażenia (chciałem bez udziwnień a jedynym udziwnieniem miało być mango), dodałem pulpy mango oczywiście w proporcji takiej jaka mi smakowała. Wszystko dodatkowo pasteryzowane dla bezpieczenstwa

Sos na bazie śliwek: Śliwki żółte i fioletowe 250 gMaliny 125 gOcet z cydru 150 mlCarolina Reaper 1 szt. Trynidad Morgua Scorpion Chockolate 2 szt. Maliny przetarłem (usunąłem pestki). Owoce zblendowałem z octem, łyżeczką brązowego cukru i szczyptą soli, zagotowałem w garnku, dodałem papryczki, zblendowałem raz jeszcze i zapasteryzowałem w słoiczkach

Marynowane papryczki:100 ml octu winnego białego 200 ml wody5 łyżek cukru1 łyżeczka soli2 liście laurowe3 kuleczki ziela angielskiego Wszystko razem zagotować, do zalewy wrzucic papryczki i na małym ogniu gotować 10 - 15 min, gorące wkładać do słoików do których wkładam po ząbku czosnku, gałązce tymianku, zalać zalewą, w której się gotowały, na wierzch łyżeczkę oliwy, zakręcic, słoiki do góry dnem zostawić do wystygnięcia. A jak mi się A jak mi się bardzo chce to zimą otwieram słoiczek, zlewam zalewę, nadziewam papryczki fetą z ziołami i czosnkiem zalewam oliwą i wstawiam na 4 dni do lodówki, pyszooota

Marynowane papryczki 2:Na kg papryki daję 4 szklanki wody, szklankę octu, łyżkę soli, daję dużo cukru bo lubię słodko ostre smaki ale norma to 5 łyżek cukru a do słoików gorczyca, liść laurowy, ząbek czosnku, kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ja to robię w piekarniku 150 stopni na około 25 minut

Papryczki nadziewane serkiem - antipasti:Świeże papryczki oczyściłam i chwilę podgotowałam kilka minut w wodzie z octem, później schłodziłam w zimnej wodzie i nadziałam serkiem (feta połączony z twarożkiem i ziołami prowansalskimi). Zalałam gorącym olejem rzepakowym.PS. zapomniałam dodać, że użyłam do tego Jalapeno i Cherry Bomb - słodka Cherry pomieszała się z Jalapeno i wszystkie papryczki byly pikantne

Sos z brzoskwiniami i śliwkami:5 pomidorow sparzyć, obrac ze skory,pokroic.Objetosciowo 3/4 pomidorow dac sliwek wegierek bez pestek.Do gara i pod przykryciem 20 min gotujemy.Dodajemy pokrojone :5 zabkow czosnkuPoki co 3 szt chilli sklepoweKostka 2cm imbiru1 polowka brzoskwini z puszkiLyzeczka soli4 ziela angielskie1/ 3 wiazki lubczyku swiezegoLyzka octuGotujemy razem 5 minBlendujemyWersje dla normalnych ;) odlewam, do reszty dalem 2 karolinki i blendowanie...Do sloikow, pasteryzacja

Ostry sos śliwkowy z lekką nutą wędzonki.500 g śliwek3/4 cm imbiru100 ml wody100 ml octu czerwonego winnego2 papryki habanero yellow4 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej100 ml cukru3-4 ząbki czosnkusok z połowy cytrynygarść świeżej miętypół łyżeczki soliSposób przyrządzenia:Śliwki, papryki razem z pestkami, imbir pokrojony w kosteczkę i czosnek wrzucamydo garnka. Zalewamy woda i octem, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier i naśrednim ogniu gotujemy do zmięknięcia głównych składników. Dosypujemy cukier, dolewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze parę minut. Wrzucamy miętę, resztę składników i blendujemy. Następnie gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania porządanej gęstości.Ja doprowadziłem sos do konsystencji trochę gęstszej niż popularne w sklepach tabasco - lejący ale pozostający na łyżce.p.s. Oczywiście smak sosu można ostatecznie ustawić pod siebie zmieniając proporcje cukru, soku z cytryny lub octu.

Tabasco Pozytywnie Zakiszonych:Dziś aż trzy różne fermentacje na miły początek dnia :)1. Najlepszy i najprostszy przepis na domowe tabasco.Różne, czerwone chilli, kroimy na części, zalewamy wodą i dodajemy 2,5 % soli w stosunku do wagi całości. U mnie taki słój razem z wodą i chilli waży równo 4kg,więc dodałem 100 g soli.Nie bójcie się że będzie za słono, przecież tego sosu używamy bardzo niewiele.Słój zakręcamy, wstrząsamy do rozpuszczenia.Przez kolejny miesiąc codziennie wstrząsamy i odgazowujemy, po miesiącu fermentacji jak wzrośnie stężenie kwasu mlekowego, możemy przestać wstrząsać słoikiem i używając blendera, przerabiania na gładką pulpę.Wtedy odstawiamy na pół roku do lodówki aby sos dojrzał i nabrał mocy, potem przecieramy przez sito by oddzielić pestki i przelewamy do zamykanych buteleczek. Taki sos przechowuje się latami bez potrzeby dodatkowej konserwacji

 Sos pomidorowo śliwkowy. 1kg pomidorów0,5 kg śliwek węgierek3 duże ząbki czosnku1 papryczka chilii / jak kto lubi ostrzejsze to z pestkami/ 2 łyżki pokrojonego imbirupół łyżeczki kminu rzymskiegopół łyżeczki kolendrypół łyżeczki pieprzu w ziarenkach1,5 łyżeczki solisok z połowy cytryny / mozna kto lubi dodać 80ml octu winnego zamiast cytryny/3-5 łyżek cukru / kto lubi słodsze to więcej/Pomidory obrać ze skóry, drobno pokroić, śliwki wypestkować i razem podusić 10 min, dodać czosnek, przyprawy i dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Zblendować, w słoiczki zapakować, zapasteryzować /czas uzalezniony od wielkości słoików/

Sos pomidorowy chilli:1 kg pomidorów,2 cebule,2 papryczki chili,2 ząbki czosnku,10 listków bazylii,sól, pieprz,oliwa z oliwekPomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy ipodsmażamy na oliwie, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pomidory i całość przykrywamy i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane listki bazylii, sól i pieprz i dusimy (tym razem bez przykrycia), aż sos zgęstnieje. Zblendować.Do słoików, pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików.

Sos z brzoskwiniami: Zrobiłem kilkadziesiąt różnych sosów i podam przepis na mój ulubiony. Do blendera wrzucam papryczki. Ostatnio po około 200 g bhut jolokia trynidad scorpion i habanero. Trochę soli, zeszklone 2 duże cebule całą główkę czosnku i dużą puszkę brzoskwiń razem z syropem. Po zblendowaniu pogotowalem aż odparowałotrochę i konsystencja byla taka jak lubię.

Sos korzenny: Na 3 kg pomidorow, 8 zabkow czosnku, 6 gozdzików, łyzka stołowa cynamonu, 75 dkgcukru albo miodu jak kto woli, 12 papryczek chilii, kto woli ostre to z pestkami, sok z calej cytryny i otarta skorka z calej cytryny.. Zagotowac, wsio razem, zmniejszyc ogien i dusic, az sie pomidory rozpadna, kto chce to sobie zblendowac, ja nie blenduje, aaaaa i zdjac wczesniej skore z pomidorow

Sos z miodem: papryczki Red Cayenne 50 dagpapryczki , Yellow Cayenne 50 dagpapryka habanero 80 dagoliwa z oliwek 50 mlcebula 10 dagczosnek 50 g (1 główka)woda 250 mlmiód 250 mlskórka z 1 cytrynysok z 1 cytrynyocet jabłkowy 50 mlsól do smakupieprz do smakuPrace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wodę i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku.Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowany sos wynosimy do piwnicy.

Chilli konserwowe: Konserwowe papryczki w wersji banalnej - 1/3 octu, 2/3 wody, łyżeczka soli, podgrzewam i wlewam do słoiczka w którym są pokrojone papryczki. Koniec. Można dodać ziele angielskie, liść laurowy, itd, ale ja wolę w wersji solo. Używam do kanapek, na pizzę, itd.___Konfitura chilli:1 kg. chili (juz oczyszczonych z nasion)75 dag cukru1 cytryna (sok ) chili oczyscic i pokroic w drobne kawalki (uzyj rekawiczek, bo bedzie pieklo!), zasypac cukrem , wymieszac i pozostawic az pusci sok (mozna na noc).Po tym czasie zagotowac i podgotowac 10 min., nastepnie rozdrobnic, ale nie na gladka mase, powinny byc widoczne kawalki. Nastepnie dodac sok z cytryny (dla zachowania koloru) i gotowac jeszcze 5 min. Gorace wkladac do malutkich sloiczkow i postawiac na zakretce do wystudzenia.

Dżem z pomidorów i chili: Na 2 słoiki o pojemności 400 ml dżemu z pomidorów i chili potrzeba:500 g dojrzałych pomidorów2-4 papryczki chili, jeśli chcecie bardziej pikantny dżem, pozostawcie nasiona, jeśli nie, usuńcie je4 obrane ząbki czosnku2,5 cm świeżego korzenia imbiru30 ml sosu rybnego310 g cukru100 ml czerwonego octu winnegoObrać pomidory, pokroić drobno.Chili, czosnek i imbir zmiksować razem z sosem rybnym na jednolitą masę.Masę z chili i przypraw razem z cukrem i octem wrzucić do szerokiego rondla, dodać pomidory i gotować na niewielkim ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszać żeby się dżem nie przypalił.W czasie kiedy dżem się smaży wysterylizować słoiczki i pokrywki wsadzając je na10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°.Gdy dżem nie spływa z łyżki, jest gotowy. Dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić.

Nalewka chilli: 0.5l spirytusu 1 dorodna czerwona habanero+3x piri piri, też dorodne :)Po dwoch tygodniach przecedzic przez gaze albo gęste sitko

Ogórki w chili z papryczkami Piri-Piri2,5 kg ogórkówpapryczki ostre piri-piri ok 10 szt.1 przyprawa mielonego chili (15 gram)4 łyżki stołowe soli1,5 główki czosnku1,5 szklanki octu5 łyżek oleju0,5 kg cukruok. 250 ml wodyOgórki myjemy, czosnek obieramy i drobno kroimy. Pokrojone ogórki zasypujemy czosnkiem i solą, zostawiamy na 4 godz. Po 4 godz. wodę, która pod wpływem soli wydzieliła się z ogórków odlewamy. Ogórki zasypujemy przyprawą chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynia dokładnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 4 godz. Następnie z octu, oleju, wody i cukru przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i zalewamy nią ogórki. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 8 godzin ale już nie w lodówce. Po upływie 8 godzin przekładamy ogórki do słoików. Obieramy i kroimy ostre papryczki, którymi przekładamy ogórki. Zalewamy wszystko marynatą i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Pamiętajmy, żebydno garnka wyłożyć ściereczką. Zapewni nam to, że słoiczki nie pękną podczas pasteryzacji. Po wyjęciu z garnka słoiki ustawiamy do góry dnem, żeby dobrze sięzamknęły.

Sos z imbirem: sos chili – składniki (na dwa słoiczki po 220 ml, jeszcze praktyczniej uszykowaćwięcej mniejszych, po koncentracie pomidorowym np.) :– 1 długa papryczka chili (dla bardzo ostrolubnych – dwie, trzy) lub 1/4 lub półłyżeczki suszonych płatków chili– 3 obrane ząbki czosnku– centymetrowy kawałek obranego imbiru (niekoniecznie)– 80 g cukru– 300 ml wody– 80 ml octu ryżowego (lub winnego, tego mniej i po spróbowaniu dodawać po łyżce)– 1/4 łyżeczki soli– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej plus 3 łyżki zimnej wodyPapryczki, czosnek i imbir włożyć do blendera/malaksera, zasypać dwiema łyżkami cukru. Miksować aż warzywa rozdrobnione zostaną na małe kawałeczki. Przełożyć wszystko do rondelka, zalać wodą, dodać ocet, sól i pozostały cukier. Zagotować,zmniejszyć ogień i pozostawić gotujące na ok. 5 minut.Skrobię ziemniaczaną wymieszać dobrze w osobnym kubku z zimną wodą. Wlać do rondelka z warzywami, mieszać dwie, trzy minuty aż wszystko zgęstnieje. Po ostygnięciu sos stanie się nieco bardziej gęsty. Jeśli zależy nam na bardziej czerwonym kolorze, można dosypać łyżeczkę, dwie słodkiej papryki.

Mango Habanero sos: a ja zrobiłem mango habanero sos: 200g habanero, 1 mango, 2 małe szalotki, 1/3 filiżanki octu jabłkowego, 2 żółte pomidory, 4 ząbki czosnku, pęczek kolendry, sól, pieprz, 2 łyżki miodu, sok z 1 cytryny. blendujesz, doprowadzasz do wrzenia, gotujesz 25 min, i potem do małych butelek/słoików - potraktowanych wcześniej wrzątkiem

Sos z malinami: podobny sos tylko z malinami. 300g habanero, 500g malin, 1/3 filiżanki octu jabłkowego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki miodu, 25g soli. blendowanie/wrzenie/gotowanie 25-30min. i butelkowanie. no i etykiety : MalinowyWariat

Sichuan Chilli Oil:

Antipasti: https://smacznapyza.blogspot.c...

Sos mango: //zdrowoinatemat.blogspot...

Nalewka chilli cytrynowa: https://alkohole-domowe.com/na...

Azjatycki Sos chilli:

Sos Lemon Drop://www.jakugotujesz.pl/rec...

Sos sriracha:https://www.hajduczeknaturalni...

Sosy są z grupy https://www.facebook.com/group...

Przepisy z wypoku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://www.wykop.pl/wpis/4301...

https://www.wykop.pl/wpis/1305...

Sosy z internetów bezpośrednio testowane w mojej kuchni.


https://milionsmakow.pl/Przepi...

https://www.stonerchef.pl/sos-...

https://www.stonerchef.pl/moca...

 

https://www.stonerchef.pl/anan...

Baza do kiszonego chili:

Papryczki zblendować razem z solą, ilość soli od 3% do 5% masy całości. Przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, upuszczać gaz jeśli nie posiadamy rurki fermentacyjnej. Po 2 tygodniach minimum mamy gotową bazę do innych sosów, lub sos jeżeli nie lubimy dodatków. Oczywiście przepis można modyfikować dodając swoje ulubione warzywa.

Marynata, jest w pytę!

595831775a41594641783878_1601755911aYvwVOM4oFxZ33GFjUMKj5.jpg



Okej chyba tyle, część z przepisów testowałem osobiście zmieniajac proporcje. Lubię bawić się smakami i lubię testować nowe warianty, może komuś się przyda i wykorzysta jakiś :) Polecam każdy bo generalnie nie idzie się na nich przejechać :) Smacznego!