Pieczona pierś ze szpinakiem i sosem serowym wg Dorotki-Wu :)

dorotka-wu
dorotka-wu
Zgodnie z zapowiedzią na mirko dwa dni temu dodaje przepis do pieczonej piersi ze szpinakiem :)

Przepis podaje na 3 os.
Czas przygotowania: ok. 90 minut.

Potrzebujemy:
● 3 piersi z kurczaka
● szpinak (ja użyłam całe opakowanie szpinaku baby, może być tez kilka kostek szpinaku mrożonego.
● suszone pomidory w oliwie
● kulka mozarelli
● mała cebulka
● ząbek czosnku
● opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub innej długodojrzewającej
● ser pleśniowy (ja użyłam lazur z niebieską pleśnią)
● 400ml słodkiej śmietany 18% z kartkonika
● łyżka parmezanu lub grana padano
● ryż basmati lub jaśminowy
● masło klarowane - dwie łyżki
● dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju
● kostka rosołowa
● warzywa (ja użyłam gotowej mieszanki mrożonej ze względu na porę roku)
● sól
● pieprz
● gałka muszatałowa
● curry
● kurkuma
● czosnek granulowany
● rozmaryn
● papryka słodka
● pieprz cayenne
● zioła prowansalskie

Wykonanie:
Piersi oczywiście myjemy i nacinamy w nich kieszonkę. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu, curry, kurkumę paprykę słodką, pieprz cayenne, czosnek granulowany oraz rozmaryn.



Piersi nacieramy przyprawami z oliwą, pamiętając o kieszonce. Odkładamy na około 30 minut do lodówki.



Cebule kroimu w drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę prosto na patelnię. Dodajemy dwie łyżki stołowe pomidorów suszonych (moje były już pokrojone w paseczki, jeżeli jednak kupimy takie w większych kawałkach należy je wcześniej pokroić). Na patelnię wlewamy także trochę oliwy ze słoiczka. Smażymy na dużym ogniu około 3 minut.



Zmiejszamy ogień i dodajemy szpinak. Smażymy około 10 minut.





Usmażony szpinak przekładamy do miseczki w celu ostygnięcia.



Mozarellę i ser pleśniowy kroimy w kostkę.



Po wystygnięciu szpinaku dodajemy do niego połowę z pokrojonej mozarelli (z chęcią dodałabym więcej ale i tak nie zmieściłoby się to do kieszonek).



Przygotowany farsz umieszczamy w kieszonkach, piersi owijamy szynką, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.







Piersi powinny się piec około 35 minut z czego około 3 minuty przed końcem zdejmujemy przykrywkę aby szynka i piersi mogły się przyrumienić.

W czasie gdy mięso jest w piekarniku bierzemy się za dodatki.

Mój sposób na ryż, to szklanka ryżu, dwie szklanki wody, pół kostki rosołowej i łyżka masła. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając, gdy ryż pomału przywiera do dna, zdjemujemy z ognia i przykrywamy aby "doszedł".

W drugim garnku wlewamy śmietanę i dodajemy ser pleśniowy, parmezan i resztę mozarelli. Gotujemy na malym ogniu, ciągle mieszając około 15 minut.

Około 10 minut przed końcem pieczenia, na patelnię wrzucamy warzywa, dajemy łyżkę masła, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dusimy pod przykrykiem na małym ogniu, i na ostatnią minutę ściągamy pokrywkę i zwiększamy ogień.

Efekt końcowy:



Ja oczywiście sosu nalałam o wiele więcej ale nie wyglądało to już tak ładnie :)

SMACZNEGO!!

pokaż spoiler przepraszam za słabą jakość zdjęć :)