Pyszny domowy chleb

haxxx
haxxx
Cześć!

Był sobie kiedyś mój przepis na chleb na zakwasie //www.wykop.pl/link/1429703/gotuj-z-wykopem-prawdziwy-chleb-na-zakwasie-zytnim/
Cięzko było mi jednak utrzymać zakwas w dobrej kondycji przez cały rok. Szukając nowych możliwości na domowy chleb wypróbowałem parę przepisów z Internetu i oto i jest.

Na stworzenie dużego około 1,5 kg chleba będzie potrzeba :
- 900 g mąki pszennej
- 600 ml wody
- 40 g drożdży
- 3 lub 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- metalowy/żeliwny garnek


oraz dodatki może to być :
- prażona cebulka
- zioła prowansalskie
- sezam
- mak
- otręby
- słonecznik

  1. Mąkę należy przesiać przez sito do miski celem napowietrzenia.
  2. W 600 ml wody ( może być prosto z kranu) dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia 40 g drożdży






  1. Wodę z drożdżami wlać do mąki
  2. Dodać sól, cukier i ewentualnie dodatki
  3. Rozmieszać wszystko do połączenia się składników.




  1. NIE ZAGNIATAĆ
  2. Zostawić przykryte w misce ściereczka w ciepłym miejscu na przynajmniej 12 godzin.




  1. Po tym czasie rozypać mąkę na stolnice, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozplackować je i złożyć na cztery. Obtoczyć w mące, aby nie przykleiło się do stolnicy. Pozostawić na około godzinę.






  1. Nagrzać piekarnik wraz z garnkiem do temp 240 st. Mój garnek siedzi około 15 minu, any dobrze złapał temperaturę.
  2. Ostrożnie wyciągamy garnek i pakujemy tam nasz przyszły chleb.
  3. Pieczemy pod przykryciem około 1 godz w temp 240 stopni , pożniej jeszcze około 30 minut w temp 20 st
  4. Wyciągamy chleb i czekamy aż wystygnie.














Porównując te dwa chleby więcej zwolnników ma ten powyżej. O tamtym na zakwasie wiele osób mówiło, że trochę kwaśny, że dziwny smak.
Chleb bez zakwasu jest również szybszy w zrobieniu. Możemy go mieć na następny dzień.

Koszt upieczenia chleba:
1,50 - mąka
0,60 - drożdze (opakowanie starczy na dwa chelby)
1,20 - koszty prądu (uśrednione)

Tak więc, za około 3 zł mamy półtora kilogramowy chleb, który po 3 dniach jest dalej świeży. Ale gwarantuje, że 3 dni nie wytrzyma :)
Za 3 zł w pierwszej lepszej piekarni mamy baltonowski 600g, który na drugi dzień przy krojeniu wykrusza połowę swojej zawartości.